Overzichtsartikel: coronavirus

Overzichtsartikel: coronavirus (update 19-03-2020)

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Rijksoverheid en Belastingdienst maatregelen. Via dit artikel houden we u op de hoogte over wat dit voor u betekent. In dit overzichtsartikel zetten wij alle publicaties over corona voor u op een rijtje. 

Wij zullen de komende weken nieuwe berichten aan dit overzichtsartikel toevoegen. Zo blijft dit actueel.

Tevens hebben wij de vragen over corona waarop de Belastingdienst antwoord heeft gegeven in een overzicht gezet. Hebt u zelf een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. 

Overzicht nieuwsberichten

19 maart 2020
Maatregelen corona: kennisdocument premiedifferentiatie WW (update 18 maart)

18 maart 2020
Coronavirus: kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie

17 maart 2020
Coronavirus: verruiming BMKB-regeling voor ondernemers versneld opengesteld

17 maart 2020
Gevolgen tijdelijke sluiting kinderopvang vanwege COVID-19

13 maart 2020
Uitstel van betaling i.v.m. de gevolgen van het coronavirus (update)

13 maart 2020
BelastingTelefoon minder goed bereikbaar (update)

U kunt ook terecht op belastingdienst.nl/corona.

Mogelijke gevolgen Brexit

In onderstaande nieuwbericht willen wij u graag wijzen op de mogelijke gevolgen van de Brexit. Een en ander gaat namelijk wijzigen mocht de Brexit doorgaan. Het niet naleven van de regels kan hoge boetes met zich meebrengen. Naar verwachting zal 31 oktober de Brexit plaatsvinden. 

Vanaf het moment dat de Brexit plaatsvindt is het verplicht een EORI nummer te hebben indien het bedrijf internationaal zakendoet en douanehandelingen uitvoert. Aangezien UK dan niet meer in de EU zit, is een EORI nummer vereist indien er handel met UK wordt gedaan. EORI staat voor Ecoomics Operators Registration and Identifcation.  U kunt meer informatie vinden op www.douane.nl. Wij kunnen ook een EORI nummer voor u aanvragen. 

Bedrijven die te maken hebben met dierlijke of plantaardige producten krijgen te maken met Nederlandse voedselwaren autoriteit. Meer informatie kunt u vinden op www.nvwa.nl

Verder zal voor het vervoer van goederen van en naar de UK zeehavens en ferry terminals verplicht moeten worden gebruikt. Hierover kunt u meer vinden op www.getreadyforbrexit.eu

Verder wordt het voor bedrijven in uw branche verplicht om E-herkenning te hebben, dit is een zogenaamd Digid voor bedrijven. Dit staat overigens los van de Brexit. De communicatie met de overheid en Belastingdienst gaat hiermee verlopen.

Tot slot kunt u voor uw bedrijf een scan uitvoeren wat voor impact de Brexit op uw bedrijf heeft via www.brexitloket.nl

Wij kunnen u hierbij van dienst zijn. 

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Ruim 1 miljoen eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer

Vanaf 1 januari 2020 vermeldt u het nieuwe btw-identificatienummer niet alleen op uw facturen, maar ook op uw website en briefpapier.

Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijft u het oude, op BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.

Er komt geen overgangsregeling. Daarom ontvangt u uw nieuwe nummer al dit najaar.

Het is raadzaam om het nieuwe nummer door te geven aan zakelijke relaties, zoals uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten. Uiteraard moet het nummer ook tijdig ingevoerd worden in de software die u voor facturatie en administratie gebruikt. Doet u zaken met het buitenland of maakt u gebruik van de verleggingsregeling, dan gelden speciale aandachtspunten.

 

 

Salaris en Personeel online pakket gelanceerd

Met ons loonpakket Salaris en Personeel heeft u 24 uur per dag online toegang tot uw loongegevens. Het verstrekken van papieren loonspecificaties behoort vanaf nu tot het verleden. U kunt uw eigen medewerkers online toegang geven tot hun eigen loonstroken en jaaropgaven. Met het Salaris en Personeel pakket zal veel administratief werk uit handen worden genomen. 

www.scholtennijkerk.nl/salarisenpersoneelonline

 

Belangrijkste wijzigingen belastingen 2019

Op 18 december 2018 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2019. In de onderstaande link staan de belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2019.

Belangrijkste wijzigingen belastingen 2019